زنانروانشناسی

افسردگی در زنان: انواع علائم و دلایل

بسیاری از زنان در طول زندگی خود افسردگی را تجربه می کنند. آنها متوجه می شوند که افسردگی بر آنها به طرق مختلف تأثیر می گذارد، از جمله جسمی، روحی، حرفه ای و اجتماعی. در دنیای مدرن امروز، زنان به طور معمول نقش های متفاوتی را بر عهده دارند – همسر، مادر، فرد حرفه ای، دوست، مراقب، خانه دار – بنابراین جای تعجب نیست که زنان گاهی اوقات فشار و فراز و نشیب را تجربه می کنند. افسردگی در زنان نسبت به مردان شایع تر است. در واقع، آمار نشان می دهد که زنان نسبت به مردان دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. این می تواند به دلایل مختلفی باشد، از جمله:

  • تغییرات هورمونی خاص زنان. برای مثال، در نتیجه پریود، بارداری و یائسگی
  • زنان بیشتر از مردان برای درمان افسردگی خود به دنبال کمک هستند که منجر به افزایش تشخیص این بیماری می شود
  • علاوه بر این، افسردگی در زنان به طور کلی در سنین پایین‌تر شروع می‌شود، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد و در مقایسه با مردان احتمال عود آن بیشتر است.

علائم افسردگی در زنان چیست؟

افسردگی علائم مختلفی دارد که می تواند بر هر کسی، صرف نظر از جنسیت او، تأثیر بگذارد. برخی از شایع ترین علائم افسردگی عبارتند از:

بیشتر بخوانید
علائم یائسگی چیست؟

  • احساس شدید غم و ناامیدی
  • احساس تحریک پذیری و عصبانیت سریعتر از حد معمول
  • از دست دادن علاقه به فعالیت ها و سرگرمی هایی که زمانی برایتان مهم بودند
  • مشکل در تمرکز یا تصمیم گیری
  • کناره گیری از خانواده و دوستان
  • اضطراب
  • کمبود انرژی و احساس خستگی دائمی
  • مشکلات خواب – یا عدم توانایی در به خواب رفتن، یا اینکه متوجه شوید بیشتر از حد معمول می خوابید و صبح ها به سختی از رختخواب بلند می شوید

با این حال، برخی از علائم افسردگی نیز وجود دارد که در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. این موارد عبارتند از:

  • بیشتر غذا خوردن و خوابیدن و احتمال افزایش وزن
  • احساس گناه و بی ارزشی شدیدتر، به این معنی که می توانند بسیار خود انتقادگر باشند
  • احساسات خودکشی در زنان بیشتر رایج است، اما احتمال اینکه بر اساس احساسات خودکشی عمل کنند نسبت به مردان کمتر است

توجه داشته باشید: این لیست جامع نیست و هر فردی ممکن است علائم مختلفی را تجربه کند. اگر نگران هستید که شما یا یکی از عزیزانتان ممکن است افسرده باشید، مهم است که با یک متخصص بهداشت روان صحبت کنید.

دلایل افسردگی در زنان

افسردگی یک مشکل شایع است که می‌تواند بر نحوه فکر کردن، احساسات و رفتار شما تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان می‌دهد که افسردگی در زنان نسبت به مردان بیشتر است. دلایل زیادی برای ابتلا به افسردگی در زنان وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

بیشتر بخوانید
چگونه یک فرد خوشبین باشیم؛ روش های و تکنیک های خوشبین شدن

  • آزار و غفلت در دوران کودکی: تجربه‌هایی مانند مورد بی‌توجهی یا سوءاستفاده قرار گرفتن، به ویژه در دوران کودکی، می‌تواند خطر ابتلا به افسردگی را در زنان افزایش دهد.
  • رویدادهای سخت زندگی: رویدادهای استرس‌زای زندگی مانند سوگ، طلاق یا از دست دادن شغل می‌توانند زمینه‌ساز افسردگی شوند.
  • سابقه خانوادگی: داشتن سابقه خانوادگی افسردگی یا سایر مشکلات روحی، خطر ابتلا به افسردگی را در زنان افزایش می‌دهد.
  • سابقه شخصی مشکلات روحی: ابتلا به سایر مشکلات روحی در گذشته نیز می‌تواند زمینه‌ساز افسردگی باشد.
  • مشکلات جسمی جدی: بیماری‌های جسمی جدی مانند سرطان می‌توانند بر سلامت روان تأثیر گذاشته و خطر افسردگی را افزایش دهند.
  • ویژگی‌های شخصیتی خاص: داشتن ویژگی‌های شخصیتی خاص مانند عزت نفس پایین نیز می‌تواند زمینه‌ساز افسردگی شود.

علاوه بر این دلایل عمومی، برخی عوامل به طور خاص زنان را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی قرار می‌دهند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

هورمون‌ها یکی از دلایل افسردگی در زنان

زنان در تمام مراحل زندگی خود تغییرات هورمونی را تجربه می‌کنند. این تغییرات با پریود شدن، بارداری و زایمان و همچنین یائسگی مرتبط هستند. بسیاری از این موارد می‌توانند باعث علائم افسردگی در زنان شوند.

دوران قاعدگی (پریود)

زنان در طول هر ماه بسته به اینکه در کدام مرحله از چرخه قاعدگی خود هستند، نوسانات هورمونی را تجربه می‌کنند. برخی از زنان دچار سندرم پیش از قاعدگی (PMS) می‌شوند که می‌تواند باعث تحریک‌پذیری، خستگی و عصبانیت بیشتر آن‌ها شود. با این حال، برخی دیگر ممکن است علائم جدی‌تری داشته باشند، جایی که نوسانات شدید خلقی را تجربه می‌کنند که بر توانایی آن‌ها در عملکرد تأثیر می‌گذارد. این عارضه به عنوان اختلال خلقی پیش از قاعدگی (PMDD) شناخته می‌شود و می‌تواند منجر به علائم افسردگی در زنان شود.

بیشتر بخوانید
وسواس فکری چیست؟؛ همه چیز درباره یک بیماری روانی شایع

بارداری و زایمان

بدن زنان در دوران بارداری و زایمان (که به عنوان دوره «پس از زایمان» شناخته می‌شود) تغییرات هورمونی زیادی را پشت سر می‌گذارد که می‌تواند به افسردگی کمک کند. همچنین، سایر مسائلی که به بارداری مربوط می‌شوند، مانند مشکلات باروری یا سقط جنین، نیز می‌توانند باعث ایجاد افسردگی در برخی از زنان شوند. پس از تولد نوزاد، بسیاری از زنان ممکن است دچار «افسردگی پس از زایمان» شوند، که در آن احساس غمگینی عمومی و اشک ریختن بیش از حد معمول دارند. با این حال، این حالت به طور معمول پس از چند هفته به خودی خود برطرف می‌شود. با این حال، برخی از زنان ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان شوند که نوع خاصی از افسردگی جدی است و تصور می‌شود (حداقل تا حدی) به هورمون‌هایی که زنان پس از تولد نوزاد تجربه می‌کنند، مرتبط باشد. خوشبختانه راه‌هایی برای درمان افسردگی پس از زایمان وجود دارد.

یائسگی (یائستگی)

بسیاری از زنان در دوران یائسگی که به احتمال زیاد به نوسانات هورمون‌های تولیدمثل در بدن زنان در این دوران مرتبط است، دچار افسردگی می‌شوند. بنابراین، این می‌تواند دلیلی بر افسردگی در زنان مسن‌تر باشد. همچنین، زنانی که در گذشته افسردگی را تجربه کرده‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به آن در دوران یائسگی یا در دوره منتهی به یائسگی هستند. یائسگی می‌تواند به سلامت روان به روش‌های مختلف تأثیر بگذارد و زنان علاوه بر افسردگی می‌توانند علائم زیادی را نیز تجربه کنند.

بیشتر بخوانید
تاثیر یائسگی بر میل جنسی: آنچه زنان باید بدانند

داروهای هورمونی

زنان ممکن است در طول زندگی خود داروهای خاصی مبتنی بر هورمون مصرف کنند، از جمله قرص‌های ضد بارداری و درمان جایگزین هورمونی (HRT). این موارد نیز می‌توانند به عنوان یکی از عوارض جانبی خود باعث افسردگی شوند.

واکنش به استرس در زنان

تحقیقات نشان می دهد زنان نسبت به مردان، هورمون استرس بیشتری تولید می کنند. این موضوع به این معناست که زنان بعد از پشت سر گذاشتن رویدادهای پر استرس مثل داغدیدگی یا طلاق، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند.

مادری کردن در کنار کار و سایر مسئولیت ها

در جوامع مدرن، زنان با فشارهای زیادی روبرو هستند و انتظار می رود از پس مسئولیت های مختلفی از جمله مادری و کار تمام وقت برآیند. این امر به ویژه برای مادران مجرد صادق است. بنابراین، این فشارها می تواند منجر به استرس در زنان شود که به نوبه خود علائم افسردگی را به دنبال داشته باشد.

انواع افسردگی در زنان

افسردگی انواع مختلفی دارد که می تواند هم زنان و هم مردان را تحت تاثیر قرار دهد. این موارد عبارتند از:

  • افسردگی شدید
  • افسردگی شدید همراه با علائم سایکوتیک (روان پریشی)
  • افسردگی خفیف / متوسط
  • اختلال دوقطبی
  • ديس‌تيمی (افسردگی مزمن)
  • اختلال افسردگی مکرر

با این حال، زنان همچنین بیشتر در معرض ابتلا به انواع دیگری از افسردگی هستند. علاوه بر انواع افسردگی و شرایط مرتبط با هورمون مانند افسردگی پس از زایمان و اختلال خلقی پیش از قاعدگی (PMDD)، زنان همچنین نسبت به مردان بیشتر در معرض ابتلا به نوع خاصی از افسردگی به نام اختلال عاطفی فصلی (SAD) هستند.

بیشتر بخوانید
خونریزی بعد از یائسگی: علائم، علل و زمان مراجعه به پزشک

علائم SAD فقط در ماه‌های زمستان تجربه می‌شوند و با کمبود نور طبیعی خورشید در این مدت مرتبط هستند.

آمار افسردگی زنان

افسردگی یکی از اختلالات روانی شایع در میان زنان است. طبق آمار، حدود ۲۴ درصد از زنان در طول زندگی خود در معرض افسردگی قرار می‌گیرند، در حالی که این میزان در مردان ۱۳ درصد است. این آمار شامل افسردگی بعد از زایمان نیز می‌شود.

همچنین، افسردگی در بزرگسالان جوان و زنان شیوع بیشتری دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که بیش از ۴۰ درصد (۴۳ درصد) از زنان ۱۶ تا ۲۹ ساله علائم افسردگی را تجربه می‌کنند، در حالی که این میزان در مردان هم سن، ۲۶ درصد است.

منبع: priorygroup

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا