روانشناسی

اهمیت و مزایای مشاوره ازدواج چیست؟

در همه زندگی‌های مشترک، اختلاف وجود دارد. گاهی اوقات این اختلافات مالی هستند، گاهی مربوط به روابط زناشویی و گاهی هم در مورد فرزندان. برای بعضی از زوجین، حتی استرس‌های روزانه هم می‌تواند باعث ایجاد اختلاف شود. در حالی که برخی از زوج‌ها می‌توانند این اختلافات را با موفقیت حل کنند، اما برای برخی دیگر، تنش، عصبانیت و نبودِ ارتباط درست، تنها باعث ایجاد مشکلات عمیق‌تر در رابطه می‌شود. بنابراین، کلید یک رابطه سالم، به هیچ وجه نبودِ اختلاف یا تفاوت‌ها نیست. بلکه مهم، نحوه‌ی برخورد موفق با این اختلافات است.

زوج‌های سالم، روی اختلافات موجود تمرکز می‌کنند و تا رسیدن به یک راه حل مشترک، برای حل آن تلاش می‌کنند. اما برخی دیگر، در خود فرو می‌روند و به اصطلاح قهر می‌کنند. این کار باعث می‌شود که مشکل برای مدت طولانی، یا در اکثر موارد برای همیشه، حل نشده باقی بماند. حل و فصل اختلافات به شیوه‌ای سالم، از طریق برقراری ارتباط باز و درک متقابل، زوجین را به هم نزدیک می‌کند. برعکس، اجتناب از مشکلات فقط باعث می‌شود که آن‌ها بزرگ‌تر شوند و منجر به سرخوردگی، رفتارهای منفعلانه-پرخاشگرانه و لطمه به صمیمیت و نزدیکی زوج شود.

اگر احساس می‌کنید که از همسرتان دور شده‌اید و نمی‌توانید بر اختلافات غلبه کنید، مشاوره ازدواج می‌تواند به شما کمک کند. در ادامه این مطلب با اهمیت و مزایای مشاوره ازدواج بیشتر آشنا خواهید شد.

چه کسانی به مشاوره ازدواج نیاز دارند؟

آیا همه زوجین نیاز به مشاوره ازدواج دارند؟ لزوما نه. اما حتی زوج‌هایی که اختلافی ندارند، می‌توانند از مراجعه به یک مشاور ازدواج بهره‌مند شوند. آن‌ها می‌توانند مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود بخشند، همدیگر را بهتر درک کنند، یاد بگیرند که در زندگی مشترک تیم بهتری باشند و مهارت‌های فرزندپروری خود را افزایش دهند.

بیشتر بخوانید
چگونه یک فرد خوشبین باشیم؛ روش های و تکنیک های خوشبین شدن

با این حال، مشاوره ازدواج به طور خاص برای زوج‌هایی که مشکلات جدی را تجربه می‌کنند بسیار مفید است. چه ارتباط کافی یا کارآمد نداشته باشند، چه در ازدواج خود احساس ناراحتی کنند، چه در حال عبور از یک بحران بزرگ باشند، یا صمیمیت آن‌ها کم یا برای هر دو طرف ناخوشایند باشد. مراجعه به مشاوره ازدواج می‌تواند به حل مشکلاتی مانند موارد ذکر شده کمک کند و به زوجین برای بهبود روابطشان یاری برساند.

چرا باید به مشاوره ازدواج مراجعه کرد؟

دلایل رایجی که زوج‌های متاهل برای مشاوره ازدواج اقدام می‌کنند عبارتند از:

  • دوری عاطفی: احساس می‌کنید از همسرتان دور شده‌اید و دیگر آن صمیمیت اولیه را ندارید.
  • اختلافات مالی: در مورد مسائل مالی با همسرتان به توافق نمی‌رسید و این موضوع باعث ایجاد تنش می‌شود.
  • بی وفایی: خیانت یکی از زوجین باعث خدشه‌دار شدن اعتماد و برهم خوردن آرامش زندگی مشترک شده است.
  • جنگ و دعوای دائمی: درگیری‌های مداوم و حل نشدن مشکلات باعث رنجش و عصبانیت شما شده است.
  • گذراندن دوران سخت: با یک تغییر مهم زندگی مانند فوت یکی از عزیزان، مهاجرت یا مشکلات شغلی روبرو هستید که بر روابط‌تان تأثیر گذاشته است.
  • سردی روابط زناشویی: از لحاظ عاطفی یا جسمی احساس کمبود صمیمیت با همسرتان دارید.
  • فکر کردن به طلاق: به جدایی فکر می‌کنید و احساس می‌کنید دیگر راهی برای نجات زندگی مشترکتان وجود ندارد.

برخی زوج‌ها تا جایی که مشکلات‌شان غیرقابل تحمل می‌شود و طلاق تنها راه حل به نظر می‌رسد، در ازدواج‌ ناموفق‌شان باقی می‌مانند. آن‌ها به جای صحبت کردن در مورد ناراحتی‌هایشان، امیدوارند مشکلات به خودی خود حل شوند. اما راه‌حلی که هرگز امتحان نمی‌کنند و می‌تواند مشکلات‌شان را حل کند، مشاوره ازدواج است. متاسفانه به دلیل پیش‌فرض‌های اجتماعی در مورد افرادی که به مشاوره نیاز دارند و ترس از قضاوت دیگران، این زوج‌ها حتی به فکر مراجعه به مشاوره ازدواج نمی‌افتند.

مراجعه به مشاور ازدواج چه کمکی به شما می کند؟

مشاوره ازدواج به معنای سرزنش کردن و متهم کردن یکدیگر نیست. در عوض، زوج درمانی به زوجین روش هایی برای برقراری ارتباط صریح و درخواست آنچه برای هر یک از شرکا برای بهبود رابطه لازم است، آموزش می دهد.

بیشتر بخوانید
افسردگی در زنان: انواع علائم و دلایل

در طول جلسات مشاوره، زوجین در مورد مشکلات موجود و راه‌حل‌های احتمالی برای ترمیم رابطه و پایان دادن به درگیری‌ها صحبت می‌کنند. مشاور، گفتگو را به سمتی هدایت می‌کند که به زوجین کمک کند تا به طور کارآمد در مورد تنش بین خود یا هر شکافی که ممکن است در رابطه آنها وجود داشته باشد، صحبت کنند. وظیفه درمانگر طرفداری از یک نفر یا ایجاد دشمنی بین زوجین نیست. بلکه هدف، تسهیل درک متقابل و کمک به آنها برای کشف و برطرف کردن اختلافات است.

همچنین، مشاوره ازدواج از زوجین می‌خواهد که خارج از جلسات درمانی روی رابطه خود کار کنند. این کار می‌تواند شامل تمرین برقراری ارتباط موثر، ابراز محبت به یکدیگر یا یادگیری شیوه‌های سالم برای برخورد با درگیری‌ها باشد. مهم است که زوجین برای تغییر الگوهای قدیمی و منفی که باعث آسیب به رابطه آن‌ها شده، در خارج از دفتر مشاور نیز برای بهبود ارتباطشان تلاش کنند.

مزایای مشاوره ازدواج چیست؟

مشاوره زوجین فواید زیادی برای زوج های متاهلی دارد که برای بهبود روابط و غلبه بر مشکلات با هم تلاش می کنند. این نوع از مشاوره به زوجین کمک می کند تا همدیگر را ببخشند، زخم ها را التیام بخشند و دوباره با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در ادامه به چند مورد از مزایای مشاوره زوجین اشاره می شود:

ایجاد یک رابطه صمیمی‌تر

وقتی زوجین از هم دور می‌شوند، شکافی در رابطه آنها ایجاد می‌شود. این شکاف می‌تواند ناشی از بحث‌های مداوم، مشکلات مالی یا سردی عاطفی باشد. در هر صورت، دیگر آن نزدیکی و صمیمیت اولیه‌ای که در ابتدای ازدواج داشتند را تجربه نمی‌کنند. مشاوره ازدواج می‌تواند این وضعیت را تغییر دهد.

ممکن است جلسات مشاوره ازدواج تنها فعالیت مشترکی باشد که زوجین برای مدت طولانی انجام می‌دهند. این جلسات فرصتی برای بحث و غلبه بر مشکلات زناشویی است و می‌تواند زوجین را تشویق کند تا از بودن با هم لذت ببرند و دوباره احساس عشق و صمیمیت را تجربه کنند.

بیشتر بخوانید
وسواس فکری چیست؟؛ همه چیز درباره یک بیماری روانی شایع

التیام زخم های گذشته

بسیاری از زوجین در زندگی مشترک خود احساس گیر افتادگی می کنند زیرا آنها یا همسرشان نمی توانند زخم هایی را که به یکدیگر زده اند التیام بخشند. برای مثال، شاید یکی از طرفین خیانت کرده باشد و دیگری هنوز از این خیانت احساس ناراحتی می کند. فردی که خیانت کرده تا زمانی که همسرش زخم ناشی از بی وفایی او را التیام نبخشد، هرگز او را نخواهد بخشید.

کمک به زوجین برای گوش دادن به یکدیگر

ارتباط موثر کلید هر رابطه سالم و شاد است. هر دو شریک در یک رابطه می خواهند احساس کنند که به آنها گوش داده می شود و آنها را درک می کنند.

احساس اینکه همسرتان به حرف های شما گوش نمی دهد، واقعاً آزاردهنده است. عدم نشان دادن هیچ نشانه ای مبنی بر درک افکار و احساسات شما رفتار کنند، باعث می شود به راحتی از سوی فردی که دوستش دارید نادیده گرفته شوید.

از طریق مشاوره ازدواج، زوجین می توانند یاد بگیرند که چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به حرف های هم گوش دهند تا هر دو طرف احساس شنیده شدن و درک شدن داشته باشند.

بهبود روابط زناشویی: حل تعارض و تعیین اهداف مشترک

حل تعارض در روابط بدون برقراری ارتباط و درک متقابل دشوار است. زمانی که هیچکدام از طرفین به حرف دیگری گوش نمی دهد، مشکل به درستی درک نمی شود و یافتن راه حل برای مسائل مشترک غیر ممکن می گردد.

مشاوران ازدواج می توانند به زوجین در ایجاد الگوهای سالم برای مدیریت تعارضات از طریق برقراری ارتباط باز، همکاری و ابراز احساسات هر دو طرف کمک کنند. این فرآیند شامل مهارت هایی مانند گوش دادن فعال، همدلی، بیان شفاف نیازها و احساسات و در نهایت، یافتن راه حل هایی است که برای هر دو طرف رضایت بخش باشد.

تعیین اهداف مشترک به عنوان یک زوج

ازدواج مانند یک مشارکت است که در آن هر دو طرف دارای خواسته ها و اهداف مشترک هستند. اما اگر چنین نباشد، تعارض به وجود می آید و منجر به ایجاد شکاف در روابط می شود. یکی از شرکا، یا حتی هر دو، ممکن است آرزوهایی داشته باشند که هرگز به آن نرسند، چرا که از صحبت کردن در مورد آن با همسرشان می ترسند و یا زمانی که در این باره صحبت می کنند، طرف مقابل حرفشان را نمی پذیرد. مشاوره ازدواج می تواند به زوجین در تعیین اهداف مشترک کمک کند تا آنها بتوانند به عنوان یک تیم برای رسیدن به آن اهداف تلاش کنند.

بیشتر بخوانید
وسواس فکری چیست؟؛ همه چیز درباره یک بیماری روانی شایع

در مشاوره ازدواج، زوجین می توانند:

  • مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنند.
  • احساسات خود را به درستی و با احترام به یکدیگر ابراز کنند.
  • نیازهای خود را به طور شفاف بیان کنند.
  • برای درک دیدگاه طرف مقابل تلاش کنند.
  • به طور مشترک برای حل مشکلات راه حل پیدا کنند.
  • اهداف مشترک تعیین کنند و برنامه ای برای رسیدن به آنها بریزند.

با برقراری ارتباط موثر، همکاری و درک متقابل، زوجین می توانند تعارضات را به طور سازنده حل کنند و به سمت داشتن یک رابطه زناشویی قوی تر و شادتر حرکت کنند.

مشاوره ازدواج: رویکرد پیشگیری بهتر از درمان

بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که مراجعه به مشاور ازدواج و خانواده (حداقل چند بار در سال) یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای بهبود زندگی مشترکتان انجام دهید. خبر خوب این است که هر چه زودتر برای مشاوره اقدام کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.

متاسفانه، بسیاری از زوج ها تا زمانی که زندگی مشترکشان در آستانه فروپاشی قرار می گیرد، صبر می کنند و به امید “نجات” آن توسط مشاور، به او مراجعه می کنند.

اما باید بدانید که نقش مشاور ازدواج، نجات جادویی زندگی مشترک نیست. انتظار نداشته باشید که مشاور با یک عصای جادویی، در یک چشم به هم زدن مشکلات شما را حل کند. برای بهره مندی از مزایای مشاوره، باید زمانی اقدام کنید که احساس می کنید اوضاع در حال خراب شدن است.

مشاوران ازدواج به شما کمک می کنند تا مهارت های لازم برای بهبود زندگی مشترکتان را به دست آورید. هر چه زودتر و قبل از بحرانی شدن شرایط به مشاور مراجعه کنید، کمک بیشتری دریافت خواهید کرد و زندگی بهتری با همسرتان خواهید ساخت.

بیشتر بخوانید
چگونه یک فرد خوشبین باشیم؛ روش های و تکنیک های خوشبین شدن

مشاوره ازدواج: فضایی امن برای تخلیه احساسات

یکی از مزایای مشاوره ازدواج که شاید در نگاه اول عجیب به نظر برسد، اما قطعا کم اهمیت نیست، ایجاد فضایی امن برای تخلیه احساسات است. گاهی اوقات در زندگی مشترک، پیش می آید که حرف هایی ناگفته روی دلتان سنگینی می کند، یا موضوعاتی وجود دارند که از مطرح کردنشان واهمه دارید.

مشاوران ازدواج می توانند نقش میانجی را ایفا کنند و به شما کمک کنند تا مسائلی که تا به حال نتوانسته اید به تنهایی حل کنید یا حتی جرات بیانش را نداشته اید، مطرح کنید.

نگه داشتن احساسات درونی برای سلامت روحی مضر است. جلسات مشاوره ازدواج، فضایی عالی برای تخلیه این احساسات به شمار می رود. علاوه بر این، مشاوران ازدواج به شما کمک می کنند تا راه های سازنده تری برای بیان احساسات خود بیابید.

مشاوره ازدواج به صرفه تر از چیزی است که فکر می کنید

اگر تقریباً مطمئن هستید که باید به یک مشاور ازدواج مراجعه کنید، اما بودجه شما محدود است، این یک مزیت دیگر برای مراجعه به مشاور است.

یکی از مزایای مشاوره زوجین این است که جلسات بسیار ارزان‌تر از مراجعه به روانپزشک یا روانشناس است. همچنین، به زمان کمتری نسبت به مراجعه به مشاور به تنهایی نیاز دارد و در عین حال موثرتر است. علاوه بر این، بسیاری از مشاوران ازدواج در صورت مواجهه با مشکلات مالی حاد، با شما برای تنظیم برنامه پرداخت همکاری می کنند.

همانطور که می بینید، مشاوره ازدواج فواید زیادی دارد. این یکی از کلیدهای داشتن ازدواجی است که همیشه آرزویش را داشته اید – و سزاوار آن هستید!

مدیریت احساسات منفی همسرتان در مشاوره زوج درمانی

در زندگی مشترک، اجتناب کامل از احساسات منفی تقریبا غیرممکن است. گاهی اوقات، ممکن است در حین صحبت، همسرتان بار احساسات منفی خود را بر دوش شما بگذارد و این موضوع برایتان سنگین و غیرقابل تحمل شود.

بیشتر بخوانید
افسردگی در زنان: انواع علائم و دلایل

بسیاری از ما در بیرون از خانه، نقابی به چهره می زنیم و به شیوه ای خاص رفتار می کنیم. اما در خانه، در کنار کسی که سال ها با او زندگی کرده ایم و او ما را بدون هیچ فیلتری دیده است، ناخودآگاه تمام افکار و احساسات انباشته شده در طول روز را بروز می دهیم.

هرچند برای فردی که صحبت می کند، بیان این احساسات چندان مهم نباشد، ولی برای شنونده می تواند نگران کننده و طاقت فرسا باشد. تخلیه احساسات منفی، فشار زیادی بر شریک زندگی تان وارد می کند.

در جلسات مشاوره زوج درمانی، می توانید با کمک مشاور راهبردهایی برای درک و مدیریت احساسات منفی و دردناک همسرتان بیاموزید. با این مهارت ها، بهتر می توانید از همسرتان حمایت کنید و ارتباطی سالم تر و موفق تر در زندگی مشترکتان برقرار نمایید.

مشاوره ازدواج به شما کمک می کند تا پشتیبان بهتری برای همسرتان باشید

بسیاری از زوجین هیچ ایده ای در مورد حمایت از یکدیگر در رابطه ندارند. برخی از افراد در شناسایی زمان و نحوه نیاز به کمک از شریک زندگی خود و نحوه درخواست آن با مشکل روبرو می شوند.

ممکن است فکر کنیم همه کارها را به تنهایی می توانیم انجام دهیم یا تصور کنیم که همیشه در مواقع نیاز در کنار همسرمان هستیم، اما همه چیز به سادگی تصور ما نیست.

مشاور به شما کمک می کند تا نحوه حمایت بهتر از همسرتان و بالعکس را بیاموزید. یکی از مهمترین فواید مشاوره ازدواج این است که به شما کمک می کند بفهمید چه زمانی همسرتان به شما نیاز دارد و چه زمانی نه.

در مسیر خودشناسی با مشاوره ازدواج

کار با یک مشاور ازدواج نه تنها به شما کمک می‌کند تا نکات جدیدی در مورد رابطه‌تان کشف کنید، بلکه باعث می‌شود چیزهایی را در مورد خودتان درک کنید که شاید قبلا می‌دانستید اما هرگز به عنوان مشکل یا مسئله‌ای به آن ها توجه نکرده بودید.

بیشتر بخوانید
چگونه یک فرد خوشبین باشیم؛ روش های و تکنیک های خوشبین شدن

با شناخت بهتر خود، متوجه می‌شوید که منبع شادی‌تان کجاست و چگونه می‌توانید آن را برای رسیدن به یک رابطه‌ی مثبت هدایت کنید.

اگر همسرتان تمایلی به مشاوره زوج درمانی نداشته باشد چه باید کرد؟

تحقیقات نشان می‌دهد ۷۹ درصد آقایان فکر می‌کنند همسرشان پذیرای مشاوره زوج درمانی خواهند بود، در حالی که تنها ۶۶ درصد خانم‌ها چنین باوری دارند. با این حال، مطالعات دیگری نشان داده‌اند که ۵۲ درصد از افرادی که هرگز به مشاوره زوج درمانی مراجعه نکرده‌اند، در صورت پیشنهاد تمایل به شرکت در آن را خواهند داشت.

اگر در مورد نحوه مطرح کردن این موضوع با همسرتان نگران هستید، دکتر کوهان توصیه می‌کند گفتگو را به گونه‌ای شروع کنید که هیچکس احساس تحت فشار قرار نگیرد. به جای آن، علاقه خود را برای یادگیری ابزارهایی که می‌تواند به سلامت ازدواجتان کمک کند، با همسرتان در میان بگذارید. برای شروع، او پیشنهاد می‌کند چیزی شبیه به این را امتحان کنید:

«می‌دانم که چقدر به هم اهمیت می‌دهیم، و فکر می‌کنم می‌توانیم از کمک یک فرد متخصص بهره‌مند شویم. به هر حال، ورزشکاران حرفه‌ای و صاحبان کسب و کار هم برای به حداکثر رساندن پتانسیل خود تیم و منابعی در اختیار دارند. ما هم مجبور نیستیم به تنهایی با مشکلات و استرس‌های زندگی دست و پنجه نرم کنیم.»

بسیاری از زوج ها بدون برنامه ریزی خاصی ازدواج می کنند، که یکی از مهمترین دلایلی است که افراد بعد از مدتی زندگی مشترک از هم دور می شوند. برای داشتن ارتباطی شفاف در مورد اهداف بعد از ازدواج نیاز است. اگر هنوز در مورد این موضوع صحبت نکرده اید، یک مشاور ازدواج می تواند به شما کمک کند.

مشاور به شما کمک می کند تا اهداف مشترک و فردی خود را مشخص کنید و راه هایی برای رسیدن به آنها بیابید. این تمرین می تواند درک مورد نیاز را در رابطه شما ایجاد کند و پس از دستیابی به آن اهداف، حس موفقیت به همراه داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا